Hoe volg je je administratie en boekhouding op als startende huisarts?

Als huisarts ben je het liefst en meest bezig met de zorg van je patiënten, maar er is helaas geen ontsnappen aan een verplicht luikje administratie. Voor velen een noodzakelijk kwaad, maar met de juiste aanpak en tools verlicht je alvast dit werk. In deze aflevering delen huisartsen Eline, Lander en Jasmine hun tips en ervaringen. 

 

Telefoons aannemen, inplannen van patiënten, patiëntendossiers bijhouden, voorschriften en attesten opmaken … Het hoort allemaal bij je job als huisarts. Maar met onderstaande tips kan je de administratielast tot een minimum beperken.


Papier? Passé!

Als huisarts dien je verschillende documenten bij te houden: van je inkomsten en uitgaven voor jouw boekhouder over attesten en laboresultaten voor je patiënten tot verslagen voor specialisten … Als je die allemaal manueel bijhoudt, dan raakt het papierbakje snel gevuld. Met het softwarepakket CareConnect General Practitioner en het gezondheidsplatform Helena beheer je vandaag al je documenten en dossiers veilig en gemakkelijk online.




Elke dag een beetje

Je administratie beheren is als afwassen met de hand. Als je dit regelmatig doet, dan kom je nooit voor een berg te staan. Leg dus de nodige discipline aan de dag door je inkomsten en uitgaven, dagboek en andere verantwoordingsstukken structureel bij te houden. Dat maakt de kwartaalaangifte er alleen maar gemakkelijker op. Meteen ook Landers voornaamste tip:


“Mijn beste tip?

Hou je facturen van in het begin structureel bij op een vaste plek.”

– Dr. Lander Dewitte, Huisartsenpraktijk Wever



Extra paar ogen en handen: geen overbodige luxe

Of je nu solo of in groep start, een extra paar ogen inschakelen is geen overbodige luxe. Vaak is dat een boekhouder met expertise in jouw sector, zoals SBB, die je op kwartaalbasis ondersteunt bij je boekhouding en administratie.  


Wil je daarnaast ook wekelijkse ondersteuning? Een onthaal- en administratief bediende of medisch telesecretariaat neemt jouw administratieve zorgen grotendeels weg. Zo kan jij op jouw beurt ten volle voor jouw patiënten zorgen. Geniet bovendien – onder bepaalde voorwaarden – van een financiële tegemoetkoming.

Voorwaarden voor financiële tegemoetkoming:

1. Toelage voor onthaal- en administratief bediende

  • Individuele huisarts: minstens 150 globale medische dossiers
  • Groepspraktijk: minstens 150 globale medische dossiers per huisarts in de groepspraktijk én samenwerkingsovereenkomst tussen minstens 2 huisartsen
  • In beide gevallen gebruikt de administratief bediende (min. 1/3 FTE) een gelabeld elektronisch dossier


Het bedrag komt overeen met de helft van de werkelijke globale loonkost, tot maximaal EUR 6.047 per huisarts.  


2. Toelage voor medisch telesecretariaat

  • Individuele huisarts: minstens 150 globale medische dossiers
  • Groepspraktijk: minstens 150 globale medische dossiers per huisarts in de groepspraktijk én samenwerkingsovereenkomst tussen minstens 2 huisartsen
  • In beide gevallen staat de administratief bediende minstens in voor telefonisch en online afsprakenbeheer


Het bedrag komt overeen met de helft van de reële kosten, tot maximaal EUR 3.474.

Automatisch werkt beter

Met de juiste software zorg je ervoor dat je kabinet geen papierwinkel wordt. Zo heb je een centrale plek om je administratie bij te houden en automatiseer je bepaalde handelingen. Via CareConnect beheer je je agenda efficiënter, exporteer je een overzicht van je inkomsten in een handomdraai en deel je de voorschriften en attesten op een digitale manier met je patiënten.

Ontdek in deze video:

  • op welke twee partijen Eline zich beroept voor haar administratie en boekhouding  
  • hoe Lander zijn facturen overzichtelijk bijhoudt
  • hoe Jasmine het overzicht van haar inkomsten automatiseert

Benieuwd naar welke gouden tips Eline, Lander en Jasmine je nog meegeven bij je start? Check hier de volgende blogpost en aflevering: ‘Wat zou je beginnende artsen zeker aanraden?’.


Meer weten over de opstart als huisarts?

Kijk dan zeker eens rond op academy.corilus.be. Met vragen rond software en hardware kan je steeds terecht bij onze Digital Specialist voor starters.

door Jilles Sel 02 sep., 2021
Het advies van concullega's is goud waard. Welke tips hebben jonge huisartsen Eline, Lander en Jasmine voor beginnende collega-artsen?
door Jilles Sel 02 sep., 2021
Software en hardware zijn niet meer weg te denken uit het dokterskabinet. In ‘Terug naar start’ vertellen 3 jonge huisartsen over hun digitale infrastructuur.
Meer advies

Kies jouw voordeel als startende huisarts


Ben je net afgestudeerd als arts en ga je aan de slag met CareConnect?

Dan kan je profiteren van het Corilus Startpakket*.

Ontdek de 2 startersvoordelen in detail

*Voorwaarde voor 2023, geldig tot één jaar na afstuderen.
De vermelde prijzen zijn inclusief BTW.

Nog vragen?

Stel ze aan Emiel!

Neem contact met ons op

Geef me gerust een seintje!


Gent Zuiderpoort, Atrium 

Gaston Crommenlaan 4 bus 26 

9050 Gent

emiel.remmerie@corilus.be

Share by: