Welke software en hardware heb je nodig als startende huisarts?

Je hebt de opstartformaliteiten afgevinkt en je medisch materiaal ligt klaar in je kabinet. Heb je ook gedacht aan de nodige IT-infrastructuur? In deze aflevering van ‘Terug naar start’ getuigen huisartsen Eline, Lander en Jasmine over de selectie van hun software en hardware.

 

Bij je opstart als arts komt heel wat kijken. Eén van de aspecten is het aanschaffen van een softwarepakket, al dan niet met extra hardware. Maar als arts ben je natuurlijk geen softwarespecialist. Gelukkig hoef je dit niet alleen uit te zoeken, weet ook huisarts Eline:


“Ik was totaal niet thuis in hardware of software en ging

daarom te rade bij verschillende IT-mensen.”

– Dr. Eline Schoeters, Medisch Centrum Vitae


 

De ideale software? 2 vereisten

Digitalisering zorgt voor serieuze efficiëntiewinst, dat staat als een paal boven water. De Belgische gezondheidssector zet daarom serieuze stappen binnen eHealth. Ook jij als huisarts mag daarin niet achterblijven. Wat de cruciale elementen zijn van een ideaal softwarepakket?


1.  Gebruiksvriendelijkheid


Een softwarepakket is gebruiksvriendelijk als je alle handelingen in slechts enkele kliks kan uitvoeren. Daarom is het belangrijk dat het in lijn ligt met je eigen praktijkwerking. Enkel zo haal je er het maximum uit. Is het een match? Dan communiceer je efficiënter met je patiënten en volg je hen nauwgezetter op.


2.  Veiligheid


In 2018 kwam met de GDPR (General Data Protection and Regulation) een duidelijk wettelijk kader omtrent de beveiliging van persoonsgegevens. Ook jouw software moet hieraan voldoen. Softwarebedrijven kunnen dit via ISO-certificeringen aantonen. Tip: vraag hier altijd naar bij de verschillende partijen die je overweegt.


Je staat er trouwens niet alleen voor tijdens je zoektocht naar de juiste software. Het Nationaal Intermutualistisch College (NIC) heeft als taak de beschikbare softwarepakketten te testen en te controleren. De lijst met aanvaarde medische softwarepakketten is hét vertrekpunt om een kwalitatieve keuze te maken. Extra voordeel? Kiezen voor goedgekeurde software is ook financieel voordeliger. Want je komt daardoor in aanmerking voor een geïntegreerde praktijkpremie.


Praktijkpremie voor e-diensten

Via het RIZIV kan je als huisarts of huisarts in opleiding (HAIO) een praktijkpremie aanvragen voor de  ondersteuning van je praktijk en voor e-diensten. Om die premie aan te vragen moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden:

  • Je bent actief als huisarts of als HAIO in het premiejaar.
  • Je gebruikt een erkend softwarepakket.


Afhankelijk van verschillende gebruiksdrempels, bedraagt de premie tussen 800 en 6.000 euro. Hoe je de premie aanvraagt, vind je hier terug.

Onmisbare features in je software

De vereisten van ideale software zijn duidelijk. Maar welke activiteiten en daaraan gekoppelde features mogen zeker niet ontbreken in je pakket? Hier vind je een handig overzicht:


  • Elektronisch medisch dossier (EMD): om patiëntgegevens te verwerken en te registeren.  
  • Elektronisch patiëntendossier (EPD): om patiëntgegevens te bewaren en beschikbaar te maken voor andere zorgverleners.
  • Sumehr – afkorting voor Summarized Electronic Health Record: om de gezondheidstoestand van de patiënt snel in te schatten.   
  • Elektronisch voorschrijven: sinds 2020 verplicht voor artsen en andere zorgverleners.
  • Vitalink: om het globaal medicatieschema met actieve medicatie van patiënten te raadplegen.
  • Online agendabeheer: om afspraken sneller en gemakkelijker in te plannen. Je zet als arts je tijdslots open, patiënten boeken zelf hun afspraak in en bovendien krijgen ze een automatische herinnering.

Meer duiding en features vind je terug in ons e-book ‘Starten als zelfstandig huisarts’.

Geen software zonder hardware

Als je je software van je praktijk vergelijkt met een tafel, dan staat de hardware voor de schroeven en vijzen die alles bij elkaar houden en verbinden. Voorbeelden van hardware zijn servers en netwerkoplossingen, printers en scanners, desktops, laptops en tablets, monitors in je kabinet en wachtzaal en veiligheidstoepassingen.


Tip: kies voor een leverancier die je zowel in hard- als in software ontzorgt. Zo zijn beide IT-componenten zeker op elkaar afgestemd. Daarbij komt dat je één centraal aanspreekpunt hebt in geval van vragen of problemen.


Zo koos Dr. Jasmine voor de combinatie van hard- en software via het CareConnect starterspakket:

 

“Het handige aan dat pakket is dat er een laptop inbegrepen is. Het is compact, bevat alle nodige medische programma’s en ik kan het meenemen naar mijn andere sportpraktijk.”

– Dr. Jasmine Cavents, Huisartsenpraktijk Heffen


Ontdek in deze video:

·      op welke factoren Lander zijn keuze voor hardware baseerde

·      waarom Jasmine meteen voor een starterspakket met laptop koos

·      waarom alles-in-één software voor Eline zo belangrijk is

Benieuwd naar hoe Eline, Lander en Jasmine de administratieve en boekhoudkundige kant van hun job afhandelen? Check hier de volgende blogpost en video: ‘Hoe volg je je administratie en boekhouding op?’

Meer weten over de opstart als huisarts?

Kijk dan zeker eens rond op academy.corilus.be. Met vragen rond software en hardware kan je steeds terecht bij onze Digital Specialist voor starters.

door Jilles Sel 2 september 2021
Het advies van concullega's is goud waard. Welke tips hebben jonge huisartsen Eline, Lander en Jasmine voor beginnende collega-artsen?
door Jilles Sel 2 september 2021
Administratie en boekhouding zijn voor de meeste huisartsen een noodzakelijk kwaad. Jonge huisartsen Eline, Lander en Jasmine vertellen hoe zij die opvolgen.
Meer advies

Kies jouw voordeel als startende huisarts


Ben je net afgestudeerd als arts en ga je aan de slag met CareConnect?

Dan kan je profiteren van het Corilus Startpakket*.

Ontdek de 2 startersvoordelen in detail

*Voorwaarde voor 2023, geldig tot één jaar na afstuderen.
De vermelde prijzen zijn inclusief BTW.

Nog vragen?

Stel ze aan Emiel!

Neem contact met ons op

Geef me gerust een seintje!


Gent Zuiderpoort, Atrium 

Gaston Crommenlaan 4 bus 26 

9050 Gent

emiel.remmerie@corilus.be

Share by: