Hoe werf je patiënten als startende huisarts?

Het is zover. Je bent volledig klaar om patiënten te ontvangen. Maar hoe krijg je hen tot in je wachtzaal? In deze aflevering van de reeks ‘Terug naar start’ vertellen huisartsen Eline, Lander en Jasmine hoe zij hun eerste patiënten over de vloer kregen. 

 

Is er plaats voor mij? Mathieu van Bazart twijfelt in zijn nummer. Voor jou als startend huisarts lijdt het geen twijfel. Vlaanderen kent een nijpend tekort aan huisartsen. De cijfers zijn veelzeggend: 75% van de Vlaamse gemeenten is huisartsarm. Duidelijker gesteld: Vlamingen moeten het zien te rooien met minder dan 9 huisartsen per 10.000 inwoners. Meer dan werk genoeg dus voor jou!


Communicerende vaten

Ook voor je collega-huisartsen is jouw hulp welgekomen. Hun werkdruk is vaak hoog en dokters zijn vaak de slechtste patiënten. Toch luistert de jongere generatie huisartsen steeds meer naar hun eigen lichaam. VUB-professor huisartsengeneeskunde Dirk Devroey getuigt: “Een moderne huisarts is niet meer bereid om 80 uur per week te werken, zoals veel oudere huisartsen doen.” Dr. Eline vertelt hoe ze een collega hielp en tegelijk patiënten wierf.


“Een van mijn collega-huisartsen vindt het een verademing

dat ik enkele patiënten van hem overneem. Zo waakt hij ook over zijn eigen levenskwaliteit.” – Dr. Eline Schoeters, Medisch Centrum Vitae



Minimum aan marketing

Als zelfstandig huisarts hoef je niet massaal in te zetten op marketing en/of communicatie. Om jezelf kenbaar te maken volstaan visitekaartjes, een duidelijke website en een netwerk van medische professionals. Dr. Jasmine ging voor een (dokters)visite bij andere professionals uit de eerstelijnszorg.


“Ik ging langs bij de kinesisten en apothekers

uit de regio om me voor te stellen.”

– Dr. Jasmine Cavents, Huisartsenpraktijk Heffen


Net zoals in andere sectoren werkt mond-tot-mondreclame nog steeds het best. Kwaliteit drijft altijd boven, zeker bij zo’n levensbelangrijk onderwerp als gezondheid. Dr. Lander nam die gedachte als uitgangspunt bij zijn start:


“Ik wierf niet actief patiënten.

Ik geloof dat ze door mijn kwaliteitsvolle aanpak bij mij terechtkomen.”

– Dr. Lander Dewitte, Huisartsenpraktijk Wever


Ontdek in deze video:

  • hoe Eline een collega-huisarts ondersteunt en kan rekenen op mond-tot-mondreclame
  • waarom Lander niet actief patiënten wierf
  • bij wie Jasmine langsging in de regio om zichzelf voor te stellen

Als arts investeer je natuurlijk niet alleen in een patiëntenbestand, je hebt ook de juiste IT-infrastructuur nodig. Benieuwd welke soft-en hardware onmisbaar zijn voor de drie huisartsen? Bekijk het hier

Meer weten over de opstart als huisarts?

Kijk dan zeker eens rond op academy.corilus.be. Met vragen rond software en hardware kan je steeds terecht bij onze Digital Specialist voor starters.

door Jilles Sel 02 sep., 2021
Het advies van concullega's is goud waard. Welke tips hebben jonge huisartsen Eline, Lander en Jasmine voor beginnende collega-artsen?
door Jilles Sel 02 sep., 2021
Administratie en boekhouding zijn voor de meeste huisartsen een noodzakelijk kwaad. Jonge huisartsen Eline, Lander en Jasmine vertellen hoe zij die opvolgen.
Meer advies

Kies jouw voordeel als startende huisarts


Ben je net afgestudeerd als arts en ga je aan de slag met CareConnect?

Dan kan je profiteren van het Corilus Startpakket*.

Ontdek de 2 startersvoordelen in detail

*Voorwaarde voor 2023, geldig tot één jaar na afstuderen.
De vermelde prijzen zijn inclusief BTW.

Nog vragen?

Stel ze aan Emiel!

Neem contact met ons op

Geef me gerust een seintje!


Gent Zuiderpoort, Atrium 

Gaston Crommenlaan 4 bus 26 

9050 Gent

emiel.remmerie@corilus.be

Share by: