Welke kosten heb je als startende huisarts?

Om te starten als zelfstandig huisarts moet je flink investeren. Denk aan je praktijk, het materiaal, de nodige verzekeringen enzovoort. In de 5e aflevering van onze videoreeks ‘Terug naar start’ vertellen huisartsen Eline, Lander en Jasmine over eenmalige investeringen en terugkerende kosten.

 

Na je keuze om te starten als zelfstandig huisarts rijst de vraag van 1 miljoen: welke kosten calculeer je allemaal in? We maakten de rekening op voor jou, zo kom je niet voor financiële verrassingen te staan.


Dé ideale starterskit

Bij je opstart als huisarts komt veel meer dan een nieuwe dokterskoffer kijken. Wat mag niet in jouw starterskit ontbreken en wat met het kostenplaatje daarvan?   


De meest voor de hand liggende investering is de praktijkruimte. Hou alvast rekening met ruimte voor je kabinet, wachtzaal, sanitaire voorzieningen, onthaalruimte en parking. Een pand huren of kopen? Een tip: lees aandachtig de bijsluiter of in dit geval de huurovereenkomst of de stedenbouwkundige wetgeving. Meer details dokter je verder uit in onze startersgids.


Het geknipte pand gevonden? Dan heb je uiteraard nog meubelen en medische instrumenten nodig. Daarnaast mag je ook IT-infrastructuur zoals soft- en hardware niet over het hoofd zien. Huisarts Eline vindt ook communicatietools van cruciaal belang om je als nieuwbakken huisarts in de regio kenbaar te maken:


“Een website en visitekaartjes lijken kleine uitgaven,

maar daar trek je ook best op voorhand een budget voor uit.”

 – Dr. Eline Schoeters, Medisch Centrum Vitae


Net zoals bij elke job loeren er risico’s om de hoek. Een aantal verzekeringen beschermen je hiertegen. Sommige daarvan zijn verplicht, zoals beroepsaansprakelijkheid en burgerlijke aansprakelijkheid. Anderen zijn aanraders: denk maar aan het gewaarborgd inkomen. Via de Individuele Pensioentoezegging (IPZ) of het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) bouw je als zelfstandige je pensioen op.



Kosten delen

Je hoeft je opstart niet per se op je eentje te financieren. Dankzij verschillende samenwerkingsvormen kan je aankopen of investeringen delen. Dat kan via kostenassociatie, middelenvennootschap, een maatschap of een werkvennootschap.

Samenwerkingsvormen:

 

  • Kostenassociatie: je deelt de kosten maar niet de inkomsten: je blijft elk voor je eigen zaak werken.
  • Middelenvennootschap: je legt middelen samen voor een gedeelde aankoop, dus je beroepsinkomsten blijven buiten de vennootschap.
  • Maatschap: je brengt kosten én inkomsten samen en bij aankoop zijn alle vennoten mede-eigenaar.
  • Werkvennootschap: inkomsten en uitgaven verlopen binnen de artsenvennootschap en je krijgt een vergoeding via loon of dividenden.


Tip: maak een associatieovereenkomst

Om misverstanden te voorkomen, leg je je afspraken het best duidelijk en schriftelijk vast in een associatieovereenkomst. Geen zorgen, je boekhouder helpt je met de kleine lettertjes.

Boekhouder in de zaal

Je hebt stevig wat kosten voor de boeg, dat is duidelijk. Maar als zelfstandige kan je die – volledig of deels – inbrengen in je belastingen. Gevolg? Je belastingen gaan fors omlaag. Een aankoop is een investering als je die over meerdere jaren kan afschrijven. De tarieven en voorwaarden vind je in onze startergids terug.


Stijgt je bloeddruk bij het horen van boekhoudkundige termen? Geen paniek, want er is een boekhouder in de zaal. Onze partner SBB doktert het graag voor jou uit.

Ontdek in deze video:

  • welke kleine uitgaven je volgens Eline niet uit het oog mag verliezen
  • waarom Lander extra materiaal aanschafte bij zijn opstart
  • waarom Jasmine eerst 2.000 euro op haar rekening stortte  

Benieuwd bij wie Eline, Lander en Jasmine polsten vóór ze als zelfstandige startten? Check hier de volgende blogpost: ‘Bij welke partij(en) heb je zoal advies ingewonnen?


Meer weten over de opstart als huisarts?

Kijk dan zeker eens rond op academy.corilus.be. Met vragen rond software en hardware kan je steeds terecht bij onze Digital Specialist voor starters.

door Jilles Sel 02 sep., 2021
Het advies van concullega's is goud waard. Welke tips hebben jonge huisartsen Eline, Lander en Jasmine voor beginnende collega-artsen?
door Jilles Sel 02 sep., 2021
Administratie en boekhouding zijn voor de meeste huisartsen een noodzakelijk kwaad. Jonge huisartsen Eline, Lander en Jasmine vertellen hoe zij die opvolgen.
Meer advies

Kies jouw voordeel als startende huisarts


Ben je net afgestudeerd als arts en ga je aan de slag met CareConnect?

Dan kan je profiteren van het Corilus Startpakket*.

Ontdek de 2 startersvoordelen in detail

*Voorwaarde voor 2023, geldig tot één jaar na afstuderen.
De vermelde prijzen zijn inclusief BTW.

Nog vragen?

Stel ze aan Emiel!

Neem contact met ons op

Geef me gerust een seintje!


Gent Zuiderpoort, Atrium 

Gaston Crommenlaan 4 bus 26 

9050 Gent

emiel.remmerie@corilus.be

Share by: