Hoe bereid je je voor op je start als zelfstandig huisarts?

In je opleiding geneeskunde leer je alles over het medische aspect van je toekomstige job. Maar bij je start als huisarts komen onvermijdelijk ook praktische zaken kijken. In onze videoreeks ‘Terug naar start’ vertellen 3 jonge huisartsen hoe zij eraan begonnen. In deze blogpost gaan we dieper in op aflevering 1: de voorbereiding.


Van afgestudeerd naar zelfstandig huisarts

Je hebt het masterdiploma geneeskunde op zak en je periode als huisarts-in-opleiding (HAIO) zit er (zo goed als) op. Je zit dus in de laatste rechte lijn richting een zelfstandig beroep van huisarts. Bijna dus, want er komen eerst nog enkele praktische, juridische en sociale formaliteiten om de hoek kijken. Hoe je die regelt, komt soms te weinig aan bod in de opleiding geneeskunde.


“Ik had geen idee van wat het zelfstandig huisartsenberoep inhield.

Het is zo veel meer dan dokter zijn.”

– Dr. Eline Schoeters, Medisch Centrum Vitae

 

 

De optimale voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom stelden we met onze contentpartner SBB een startersgids samen die jou door alle formaliteiten loodst. Lees hier alvast 4 aandachtspunten voor een optimale voorbereiding:


  • Inschrijvingsnummer en RIZIV-nummer bekom je door je in te schrijven via de Provinciale Raad van de Orde van Artsen.
  • Om erkend te worden als huisarts dien je de erkenningsaanvraag, het inschrijvingsattest van de Orde der Artsen en je masterdiploma in bij het Agentschap Zorg en Gezondheid.
  • Al dan niet geconventioneerd zijn is een van de hamvragen die je vóór je opstart als huisarts moet beantwoorden. Er zijn drie opties: niet, gedeeltelijk of volledig geconventioneerd. Het is niet verplicht om je conventioneren, maar wel om de informatie te afficheren in je wachtruimte.
  • Een accreditering of financiële vergoeding om je bij te scholen tijdens je loopbaan vraag je aan via de dienst ‘Accreditering’ van het RIZIV. Dit doe je best gelijktijdig met of binnen de 3 maanden na je aanvraag tot erkenning.

Ontdek in deze video:

  • waarom Dr. Jasmine Cavents pas in oktober startte,
  • waar Dr. Lander Dewitte zijn mosterd haalde voor zijn voorbereiding,
  • hoeveel tijd Dr. Eline Schoeters voor haar voorbereiding rekende.

Benieuwd naar de uitdagingen waar Eline, Lander en Jasmine in het begin mee worstelden? Check hier de volgende blogpost en aflevering: ‘De grootste uitdagingen voor een startende huisarts’.

Meer weten over de opstart als huisarts?

Kijk dan zeker eens rond op academy.corilus.be. Met vragen rond software en hardware kan je steeds terecht bij onze Digital Specialist voor starters.

door Jilles Sel 02 sep, 2021
Het advies van concullega's is goud waard. Welke tips hebben jonge huisartsen Eline, Lander en Jasmine voor beginnende collega-artsen?
door Jilles Sel 02 sep, 2021
Administratie en boekhouding zijn voor de meeste huisartsen een noodzakelijk kwaad. Jonge huisartsen Eline, Lander en Jasmine vertellen hoe zij die opvolgen.
Meer advies

Kies jouw voordeel als startende huisarts


Ben je net afgestudeerd als arts en ga je aan de slag met CareConnect?

Dan kan je profiteren van het Corilus Startpakket*.

Ontdek de 2 startersvoordelen in detail

*Voorwaarde voor 2023, geldig tot één jaar na afstuderen.
De vermelde prijzen zijn inclusief BTW.

Nog vragen?

Stel ze aan Emiel!

Neem contact met ons op

Geef me gerust een seintje!


Gent Zuiderpoort, Atrium 

Gaston Crommenlaan 4 bus 26 

9050 Gent

emiel.remmerie@corilus.be

Share by: