Wat zijn de grootste uitdagingen voor een startende huisarts?

Mensen helpen en genezen. Dat heb je als afstuderend geneeskundestudent voor ogen. Maar als starter sta je ook nog voor een aantal andere hete vuren. In de tweede aflevering van onze reeks ‘Terug naar start’ vertellen drie jonge huisartsen Eline, Lander en Jasmine met welke uitdagingen zij het meest worstelden in het begin.


Wie zelfstandig huisarts wordt, is ineens ook ondernemer. En dat brengt verschillende – en vooral zakelijke – uitdagingen met zich mee: de juiste ondernemingsvorm kiezen, je eerste kosten goed inschatten en financieren, zelf patiënten werven …

 

De uitdagingen uitgedokterd

Wordt het een eenmanszaak of een vennootschap? Dat is de eerste knoop die je als kersvers zelfstandige moet doorhakken. Wel of geen startkapitaal en de ingeschatte financiële risico’s zijn belangrijke factoren om mee rekening te houden. Speel op veilig en neem hiervoor zeker een boekhoudkundig expert, zoals SBB, onder de arm.

 

Leer meer over je ondernemingsvorm in onze volgende aflevering:

‘Waarop heb je je keuze voor je ondernemingsvorm gebaseerd?’


De opstart van een eigen praktijk kost een flinke duit. Daarom kan het interessant zijn om via een samenwerkingsvorm de kosten (praktijkgebouw, meubilair, machines, klein materiaal zoals laptop en smartphone … ) met beroepsgenoten te delen. In onderaanneming werken of een middelen- of werkvennootschap oprichten zijn slechts enkele van de opties. Hierover meer in aflevering vijf: ‘Met welke kosten moet je als startende arts rekening houden?’

 

Zonder eigen patiënten starten brengt altijd een beetje onzekerheid met zich mee. Een lege agenda krijg je namelijk niet van vandaag op morgen gevuld. Mensen komen vaak via-via bij jou terecht, dus jezelf voorstellen aan de lokale zorgverleners (apotheker, kinesist, collega-arts, … ) is zeker aan te raden. Hoe de jonge huisartsen uit onze reeks dit concreet aanpakten, leer je in aflevering 7: ‘Hoe ben je begonnen aan het werven van patiënten?’.

 

De renteloze starterslening

Dr. Lander Dewitte benadrukt de economische uitdaging en legt uit hoe hij dit aanpakte: “Bij mijn opstart als zelfstandig huisarts had ik verschillende investeringskosten. Gelukkig kon ik via het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid een renteloze lening afsluiten.”


Renteloze lening

Wat? Tot 35.000 euro renteloos lenen door middel van een 5-jarige lening.

Voorwaarde? Enkel bij een eerste ‘installatie’ als erkend huisarts:

  • Ofwel bij de opstart van een praktijk binnen de 4 jaar na je erkenning
  • Ofwel binnen de 4 jaar na je terugkeer uit een ontwikkelingsland


Vind hier meer info over de renteloze lening.

Ontdek in deze video:

  • hoe Eline haar prioriteiten bepaalde,
  • hoe Lander de investeringskosten bij de opstart draaglijker maakte,
  • bij welke partijen Jasmine haar oren te luisteren legde.

Benieuwd welke ondernemingsvorm Eline, Lander en Jasmine kozen en waarom? Check hier de volgende blogpost en aflevering: ‘Hoe kies je je ondernemingsvorm?’.

Meer weten over de opstart als huisarts?

Kijk dan zeker eens rond op academy.corilus.be. Met vragen rond software en hardware kan je steeds terecht bij onze Digital Specialist voor starters.

door Jilles Sel 02 sep., 2021
Het advies van concullega's is goud waard. Welke tips hebben jonge huisartsen Eline, Lander en Jasmine voor beginnende collega-artsen?
door Jilles Sel 02 sep., 2021
Administratie en boekhouding zijn voor de meeste huisartsen een noodzakelijk kwaad. Jonge huisartsen Eline, Lander en Jasmine vertellen hoe zij die opvolgen.
Meer advies

Kies jouw voordeel als startende huisarts


Ben je net afgestudeerd als arts en ga je aan de slag met CareConnect?

Dan kan je profiteren van het Corilus Startpakket*.

Ontdek de 2 startersvoordelen in detail

*Voorwaarde voor 2023, geldig tot één jaar na afstuderen.
De vermelde prijzen zijn inclusief BTW.

Nog vragen?

Stel ze aan Emiel!

Neem contact met ons op

Geef me gerust een seintje!


Gent Zuiderpoort, Atrium 

Gaston Crommenlaan 4 bus 26 

9050 Gent

emiel.remmerie@corilus.be

Share by: